- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
România lansează sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Începând cu 30 noiembrie 2023, România devine a doua țară din Europa, după Germania, cu cel mai mare sistem de Garanţie-Returnare (SGR) din punct de vedere al numărului de ambalaje procesate. Cetățenii vor plăti o garanţie de 50 de bani la cumpărarea băuturilor îmbuteliate, pe care o pot recupera returnând ambalajul la punctele special organizate, fără a fi necesar bonul fiscal.
Anca Marinescu, Corporate Affairs și Communication Manager la RetuRO, a subliniat că SGR nu va fi perfect din prima zi, dar se așteaptă la îmbunătățiri graduale. Ambalajele purtătoare de garanție vor fi introduse pe piață treptat, iar produsele în ambalaje non-SGR pot fi vândute până la 30 iunie 2024. După această dată, nu se vor mai introduce pe piață produse fără logo-ul și codul de bare specific SGR.
RetuRO, administratorul SGR, atrage atenția că doar ambalajele cu sigla “Ambalaj cu garanție” vor fi acceptate în punctele de returnare după 30 noiembrie. Recipientele trebuie să fie intacte și golite de conținut pentru a putea fi procesate corespunzător.
RetuRO a lansat campania “Hora Reciclării” pentru a încuraja românii să adopte practici de reciclare responsabile. Au fost anunțate trei fabrici în Bacău, Timiș și Cluj pentru procesarea ambalajelor, cu centrul din Bonțida fiind primul inaugurat. Până în 2024, RetuRO plănuiește deschiderea a 17 centre specifice, gestionând ambalajele colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți.
RetuRO operează pe principiul “not for profit”, reinvestind orice profit în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de acționari privați și un acționar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.